Intervju med Jane Fonda, 83: ”Äldre kvinnor är modigare!” (2024)

Jane Fonda sitter och ger intervjuer via Zoom från det eleganta vardagsrummet i sin villa i Los Angeles där hon har bott sen hon separerade från musikproducenten Richard Perry för tre år sedan. Hollywoodstjärnan Fonda är även en bästsäljande författare, med böcker om allt från matlagning och träning (vilket hon var den okrönta drottningen av under 80-talet) till självhjälp och en självbiografi.

Jane Fonda

Gör Skådespelare, aktivist, författare med mera.

Ålder 83 år.

Bor Los Angeles, USA.

Familj Dottern Vanessa Vadim och sonen Troy Garity.

Aktuell Med boken What can I do?: The truth about climate change and how to fix it.

Till den listan kan nu även läggas What can I do? My path from climate despair to action som handlar om klimatförändringarna, och som grundar sig i det hon lärde sig under de fyra månader under 2019 då hon varje fredag deltog i protester i Washington – då hon även arresterades fem gånger för civil olydnad. Det är en grundligt researchad och lättläst bok, men det stora dragplåstret är att den faktiskt talar om för dig hur du kan hjälpa till att rädda planeten: vad du ska bojkotta, vem du ska skriva till, vilken bank du ska slu*ta ha dina pengar i, vad du ska äta.

Intervju med Jane Fonda, 83: ”Äldre kvinnor är modigare!” (1)

Kilmataktivisten Jane Fonda i talarstolen, 2018. Foto: MICHAEL LOCCISANO / GETTY IMAGES GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Jane Fonda om miljöaktivismen

– När jag reste till Washington för att starta de här veckovisa protesterna ihop med Greenpeace, Fire drill Fridays, hade vi ingen aning om ifall det skulle fungera. Du vet: här svassar nån åldrande filmstjärna in i Washington DC för att röra om i grytan ... Men det visade sig att det var rätt grej vid rätt tid. Många människor letade efter nästa steg och i slu*tändan var det hundratals människor som anslöt sig till mig i civil olydnad och var villiga att riskera att bli arresterade.

LÄS ÄVEN Designern Cassandra Rhodin: ”Framtiden måste bli grön och rättvis”

Hon säger att protesterna gav en känsla av makt, men vill inte uppmana någon annan att utsätta sig för att bli arresterad för civil olydnad, utan att i stället kontakta Greenpeace för att se vad man kan göra lokalt. Hon är även noga med att påpeka att hon är medveten om att det faktum att hon är både känd och vit gjorde att hon behandlades annorlunda av polisen när hon satt häktad.

Jane Fonda om sitt gråa hår

Det är en fascinerande bok, men dess författare är ännu mer fascinerande. Bara att titta på henne är fascinerande, och titta på henne har världen gjort länge, även innan det stod klart vilken skicklig skådespelare hon var, denna blivande är dubbla Oscar-vinnare. Hon har aldrig förnekat sina plastikoperationer, och beräknar att de förlängde hennes filmkarriär med tio år, men gener gav henne att bra försprång redan från början. Hon har dock låtit sitt hår bli grått de senaste åren, ännu en av de ”hår-uppenbarelser som alltid har följt med mina livsförändringar”.

LÄS ÄVEN: Grått hår? Expertens bästa tips och snygga frisyrer

– Jag började låta mitt hår bli grått innan jag åkte till Washington och det var bra. Jag hade ofta hatt på mig för att dölja håret. Det var någon centimeter grått, sen flera centimeter och nu är allt grått så jag behöver inte ha hatt på mig längre.

Är det ett statment?
– Vet du vad, jag är 83 och vad tusan… Varför ska jag fortsätta ha kemikalier i mitt hår? Det hänger på sätt och vis ihop med mitt löfte att inte köpa några nya kläder.

Du är ansikte utåt för Gucci, vad tycker de om detta?
– Åh, om plaggen är gjorda av återvunna och hållbara material, då stöder jag det.

Intervju med Jane Fonda, 83: ”Äldre kvinnor är modigare!” (3)

Jane Fonda i kampanj för Guccis första hållbara kollektion.

Jane Fonda om sina män

Den här intervjun var redan på förhand dömd att bli en brottningsmatch mellan aktivisten som vill tala om sin aktivism, och journalisten som behöver tala om aktivisten. Som tur är innehåller What can I do? glimtar från hennes privatliv, vilket ger en bra ursäkt för mer privata frågor. Och trots att hon säger att hon gillar boken för att hon själv inte är dess fokus har hennes politiska ställningstaganden i själva verket alltid varit personliga, och ofta sammanflätade med den man hon för tillfället haft närmast sig i sitt liv.

Intervju med Jane Fonda, 83: ”Äldre kvinnor är modigare!” (4)

Insatsen (och stilen!) i Roger Vadims film Barbarella från 1968 blev ikonisk. Foto: MOVIE POSTER IMAGE ART / GETTY IMAGES MOVIEPIX

1968 gav hennes första make, filmregissören Roger Vadim, henne huvudrollen i sci-fi-spoofen Barbarella. I öppningsscenen glider hon viktlöst fram genom rymden spritt spångande naken. I intervjuer har hon sagt att det tog henne ända till sextioårsåldern innan hon verkligen förstod feminismen. När hon väl gjorde det blev det en av de frågor hon brann mest för.

1973 gifte hon sig med Tom Hayden, en politisk aktivist, och tillsammans blev de världens näst mest kända par som protesterade mot krig, efter John Lennon och Yoko Ono. Äktenskapet med Hayden var inte alltid lyckligt. Han var ointresserad av hennes filmkarriär och fick henne att känna sig ”dum och ytlig” när de umgicks i politiska sammanhang. En ätstörning från Jane Fondas barndom kom tillbaka under de här åren. Paret skilde sig 1990, och Tom Hayden gick bort 2016.

Jag är inte begåvad när det kommer till förhållanden.

Jane Fondas tredje make var CNN-grundaren Ted Turner, en ranchägande mediamiljardär och alfahanne som ”åt upp” henne med blicken på deras första dejt. I HBO-dokumentären Jane Fonda in five acts som kom 2018 berättar hon att hon gömde undan stora delar av sig själv för att göra honom nöjd. Efter tio år lämnade hon Turner, förmodligen för att hon tröttnat på att bli dominerad av ännu en otrogen man med mycket åsikter. Man kan inte låta bli att undra om hennes äkta män helt enkelt inte klarade av att hantera någon som var starkare än dem allihop ...

Intervju med Jane Fonda, 83: ”Äldre kvinnor är modigare!” (5)

Jane Fonda 1990, med dåvarande maken och CNN-grundaren Ted Turner. Foto: TIME & LIFE PICTURES / THE LIFE PICTURE COLLECTION VIA THE LIFE PICTURE C

– Jag vet inte. Tom Hayden hade fantastiska styrkor och svagheter, och Ted Turner har fantastiska styrkor och svagheter, och vi kompletterade varandra.

Men i slu*tändan var förhållandena i obalans och gick i stöpet

– Det hade inget med dem att göra, stackars karlar. Min pappa var gift fem gånger. Jag fick helt enkelt inte några bra spelkort när det gäller förhållanden. Jag är inte begåvad när det kommer till förhållanden.

Jane Fonda om uppväxten och terapin

Jane Fondas pappa var filmlegenden Henry Fonda. När Jane var tolv år tog hennes mamma, den kanadensiskfödda socitetskvinnan Frances Seymour, livet av sig på en psykiatrisk klinik, vilket Jane fick reda på långt senare. Faderns reaktion var att omgående skicka Jane till en internatskola. Känslorna från den tiden kan fortfarande överväldiga henne. 2015, under inspelningen av den första säsongen av Netflix sitcom Grace and Frankie, bröt hon ihop, gick tillbaka in i terapi och fick prozac utskrivet, vilket hon har kunnat slu*ta ta nu.

Intervju med Jane Fonda, 83: ”Äldre kvinnor är modigare!” (6)

Med vännen och kollegan Lily Tomlin i Netlix-serien Grace and Frankie.

– Jag tror att en del av det där berodde på scenen i det allra första avsnittet när de två kvinnorna, jag och Lily Tomlin – Grace och Frankie – får höra av sina män som de varit gifta med i 40 år: ”Vi har blivit kära i varandra och vi tänker gifta oss.” Jag menar, snacka om att bli övergiven. Jag tror att en del av min ångest den där första säsongen handlade om att den kretsade runt krisen det innebär att bli övergiven.

Och det påminde dig om att din far skickade i väg dig efter att din mamma dog?
– Eller kanske saker som hände mycket, mycket, mycket tidigare, men jag vill inte låta psykologiserande. De flesta av oss kommer in i livet och blir sårade. Sår skapas för att våra föräldrar gör så gott de kan, men inte nödvändigtvis vet vad de ska göra, och sen ägnar vi resten av våra liv åt att hela oss själva och komma över det. Relativt sett har jag haft det ganska enkelt.

Intervju med Jane Fonda, 83: ”Äldre kvinnor är modigare!” (7)

Jane Fonda fotograferad 1970. Foto: HERBERT DORFMAN / CORBIS VIA GETTY IMAGES CORBIS HISTORICAL

Jane Fonda om sin personliga utveckling

Som åskådare är det lätt att invända mot påståendet att hon skulle ha haft det enkelt. Fonda har tidigare berättat om sexuella övergrepp som skedde i barndomen, och om att hon blivit våldtagen i vuxen ålder. Hon har brottats med bulimi, överlevt cancer och genomgått en dubbel mastektomi. Det har inte alls varit enkelt, och det finns gott om beundrare som snarare tycker att hon är enastående.

– Tack, jag uppskattar det. Men det enda som jag tycker är enastående med mig är att jag aldrig har nöjt mig. Jag ville aldrig nöja mig med den jag var. Jag tyckte inte om mig själv och ville alltid bli bättre. Det har alltid varit väldigt medvetet från min sida och jag tycker att jag har blivit bättre.

Intervju med Jane Fonda, 83: ”Äldre kvinnor är modigare!” (8)

Gympa-stjärnan Jane Fonda, fotograferad 1985. Foto: HARRY LANGDON / GETTY IMAGES ARCHIVE PHOTOS

När du själv ser tillbaka på ditt liv, ser du, precis som dokumentären gör, ditt liv som att det har definierats av män?
– På en nivå är det absolut sant. Jag tänker ”Vem var jag ihop med då? Ja, just det!” Men det som jag vet, som andra människor så klart inte kan veta, är att det finns ett tema genom alla mina relationer, något som handlat om att mitt äkta jag sökte efter sig själv. Hon fanns alltid. Det var bara det att jag alltid utvecklades och förändrades och jobbade hårt för att göra det. Jag kunde vara på väg någonstans och så slu*tade det med att jag gifte mig med en man som kunde föra mig längre fram längs den vägen.

LÄS ÄVEN Efva Attling: ”Jag älskar att få förändra mig själv”

Har du äntligen kommit fram?
– Jag är glad att kunna meddela att jag fortfarande är under utveckling. Jag har en känsla av att jag kommer att säga ”Oh my god, nu fattar jag!” sekunderna innan jag dör.

Intervju med Jane Fonda, 83: ”Äldre kvinnor är modigare!” (9)

Jane Fonda på gala i Hollywood 2014 med dottern Vanessa Vadim. Foto: FREDERICK M. BROWN / GETTY IMAGES FOR AFI GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Jane Fonda om relationen med dottern Vanessa

Att det inte finns någon dominant man i hennes liv just nu och att hon är mer frispråkig än någonsin säger väl en del. Men, de saker Jane Fonda har fått kämpa med i livet har varit utmanande även för hennes närstående. Hennes postnatala depression gjorde att hon aldrig knöt an till dottern Vanessa, som hon har med Roger Vadim.

Jag kom ut ur häktet, såg min dotter och båda började gråta

Vanessa är inte med i den tidigare nämnda dokumentären, och i slu*tet av den säger Fonda att hon hoppas att dottern en dag ska förlåta henne. Vanessa, i dag 52 år, var dock med på flera Fire drill Fridays, och var med när Fonda släpptes efter sin natt i häkte. Jag frågar om detta har resulterat i en permanent försoning mellan mor och dotter. Hon är tyst en lång stund medan hon samlar sig, innan hon svarar:

– Ja, det har det.

Och det var politisk aktivism som fick det att hända ...
– Det var något som vi kunde dela, något som vi kunde göra tillsammans, och hon är en väldigt bra person att ha med sig när man är inträngd i ett hörn. Jag visste inte att hon skulle vara där när jag släpptes ur häktet, och vi bara tittade på varandra och började gråta.

Intervju med Jane Fonda, 83: ”Äldre kvinnor är modigare!” (10)

Jane Fonda på ett aktivistmöte mot Vietnamkriget i New York 1970. Foto: KEYSTONE-FRANCE / IBL BILDBYRÅ / GAMMA-KEYSTONE VIA GETTY IMAGES GAMMA-KEYSTONE

Jane Fonda om framtiden

Vad andra än hennes närmaste familj och vänner tycker bryr hon sig dock inte speciellt mycket om längre, och när hon blev arresterad under klimatprotesterna i Washington var eventuella negativa skriverier inget Jane Fonda oroade sig över.

Det finns inget de kan göra mot mig nu som de inte redan har försökt göra

Honey, vid min åder spelar det ingen roll. Jag har varit med om det förut och överlevt. Jag bryr mig inte. Det finns inget de kan göra mot mig nu som de inte redan har försökt göra, och jag är i slu*tet av mitt liv. Och jag tror att det är bra att vara medveten om det för det kommer att spela roll för hur jag lever mitt liv, att jag är medveten om att jag har, som mest, 20 år kvar.

Fonda påpekar att två tredjedelar av de som protesterade i Washington var kvinnor, och dessutom var många lite äldre.

– För att, vad har vi att förlora!? Jag tycker att äldre kvinnor brukar vara modigare.

Så, skulle man kunna summera Jane Fonda vid 83 års ålder så här: ingen mer hårfärg, ingen mer plastikkirurgi, och inga fler manliga älskare?
– Och jag skulle lägga till, inga fler nya kläder, säger hon och skrattar.

Copyright: Andrew Billen/The Times/The Interview People

Intervju med Jane Fonda, 83: ”Äldre kvinnor är modigare!” (2024)
Top Articles
Red Cat Nails & Spa, 6024 Ridge Avenue, Philadelphia, Reviews and Appointments
Sweeterthanolives
Spasa Parish
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
Sallisaw Bin Store
Black Adam Showtimes Near Maya Cinemas Delano
Espn Transfer Portal Basketball
Pollen Levels Richmond
11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
Things to do in Wichita Falls on weekends 12-15 September
Craigslist Pets Huntsville Alabama
Paulette Goddard | American Actress, Modern Times, Charlie Chaplin
Red Dead Redemption 2 Legendary Fish Locations Guide (“A Fisher of Fish”)
What's the Difference Between Halal and Haram Meat & Food?
R/Skinwalker
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Jennifer Lenzini Leaving Ktiv
Justified - Streams, Episodenguide und News zur Serie
Epay. Medstarhealth.org
Olde Kegg Bar & Grill Portage Menu
Cubilabras
Half Inning In Which The Home Team Bats Crossword
Amazing Lash Bay Colony
Juego Friv Poki
Dirt Devil Ud70181 Parts Diagram
Truist Bank Open Saturday
Water Leaks in Your Car When It Rains? Common Causes & Fixes
What’s Closing at Disney World? A Complete Guide
New from Simply So Good - Cherry Apricot Slab Pie
Drys Pharmacy
modelo julia - PLAYBOARD
Poker News Views Gossip
Abby's Caribbean Cafe
Joanna Gaines Reveals Who Bought the 'Fixer Upper' Lake House and Her Favorite Features of the Milestone Project
Tri-State Dog Racing Results
Navy Qrs Supervisor Answers
Trade Chart Dave Richard
Lincoln Financial Field Section 110
Free Stuff Craigslist Roanoke Va
Wi Dept Of Regulation & Licensing
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
Crystal Westbrooks Nipple
Ice Hockey Dboard
Über 60 Prozent Rabatt auf E-Bikes: Aldi reduziert sämtliche Pedelecs stark im Preis - nur noch für kurze Zeit
Wie blocke ich einen Bot aus Boardman/USA - sellerforum.de
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
How To Use Price Chopper Points At Quiktrip
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 5352

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.